Dragfjädrar i Stål

jan 15, 2015 | | Say something

En dragfjäder av fjäderstål skiljer sig avsevärt mot vanliga dragfjädrar på rulle. De dragfjädrar som är tillverkade i fjäderstål används istället i olika typer av konstruktioner för att ge en fjädrande effekt.dragfjäder-i-stål

Dragfjädrar som är tillverkade i stål kan konstrueras på olika sätt – i olika längder och tjocklekar. Det mest utmärkande för dem är att olika typer av öglor. Vanligast är den tyska dubbelöglan som har en ögla i toppen och botten av fjädern. Det finns också dragfjädrar som saknar öglor, och i dessa fall kan de istället vikas ut till krokar beroende på användningsområdet. En annan känd variant är den engelska öglan som bildar ett ”kryss” av den översta och nedersta öglan.

Tillverkningsmaterialet för dragfjädrar medför oftast kulbombning för att ge ytskiktet rätt egenskaper i form av spänning. Denna behandlingsprocess gör också materialet lättarbetat.

Vid inköp av dragfjädrar krävs olika data för att kunna tillverka den för dess tilltänkta ändamål. I dessa data ingår fjäderkonstant (N/mm), kraft (N), ytterdiameter (mm), tråddiameter (mm), Obelastad längd (mm), belastad längd (mm) samt förspänning (mm).

En tryckfjäder tillverkad i rostfritt stål är precis vad det låter som. Dessa används för att stå emot ett visst tryck i en konstruktion. De tillverkas på ett liknande sätt som dragfjädrar, men med lite olika data. När en tryckfjäder ska framställas behövs information om uppskattad stumlängd (mm), håldiameter (mm) samt axeldiameter (mm) förutom de data som krävs vid tillverkning av dragfjädrar.

Man kan också skaffa bladfjädrar i stål som kan användas som fjädring i fordonskonstruktioner, eller andra konstruktioner där det krävs dämpning. Bladfjädrar är egentligen bara blad som staplas ovanpå varandra där de olika lagren fungerar som hjälpfjädrar. Hur man väljer att konstruera beror på vilken fjädrande effekt som man är ute efter. Det är klokt att välja rostfria bladfjädrar eftersom de oftast måste utstå ganska mycket slitage som kan göra att de börjar rosta.

Posted in: Dragfjädrar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.